Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Sham: Navždy druhý ve stínu superkoně★

Devátého června 1973, Belmont Stakes: Secretariat se ohromujícím cvalem řítí k vítězství v Americké trojkoruně. „Pohybuje se jako ohromný stroj,“ šílí moderátor před poslední zatáčkou, do které velký ryzák „Big Red“ vletí zcela sám a cílový sloupek míjí s náskokem 25 délek. Jeho největší rival Sham, který s ním držel v první části dostihu vražedné tempo, se propadá na poslední místo a ve chvíli, kdy Penny Chennery jásá a rozdává úsměvy na všechny strany, odchází poražený a bolavý. Až později se zjistilo, že má vlasovou zlomeninu přední holeně. Do svého posledního souboje se superkoněm dal všechno. Tři šrouby mu zachránily život, na dráhu se však už nevrátil.

Před 50 lety naši rodinu rozdělila na dlouhých 14 let Železná opona. Amerika se stahuje z Vietnamu, aféra Watergate nabírá na obrátkách, pád prezidenta Nixona se blíží, Evropa se zmítá v ekonomické krizi. Uprostřed tohoto chaosu září největší dostihová legenda všech dob – Secretariat. V Kentucky derby 5. května se ztrácí někde na konci pole, aby se pak jako blesk objevil z vnější strany a s každým cvalovým skokem míjel soupeře až k vítězství. Stejně tak je strhující jeho vítězství 9. května v Preakness a 9. června v Belmont převedl něco neuvěřitelného. Jeho příběh je zfilmován, jeho rekordy trvají, nádherná socha v Kentucky podtrhuje jeho nesmrtelnost, jeho geny žijí v mnoha dalších generacích.

Ve stínu této superhvězdy žije legenda číslo dvě. Sham, bez něhož by kariéra nejrychlejšího z nejrychlejších možná nebyla tak zajímavá. Sham – už jeho jméno (v překladu klam, podvod, fraška, hanba) jako kdyby mělo předznamenat jeho osud. Nomen est omen.

Zde začíná obsah, který je dostupný jen předplatitelům

| Foto: Pred Milenkovich a www.shamhorse.com

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.