Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČJF varuje: Podřídit se, dodržovat

Špatně načasované, špatná komunikace. Vánoční dárek v podobě až 400% navýšení poplatků za členství a licence bez bližšího vysvětlení, natož včasného avíza, samozřejmě mnoha členům České jezdecké federace vyrazil dech. Ani reakce ČJF na první kritiku se příliš nepovedla. Vytučněná slova Podřídit se, dodržovat, ČJF varuje v otevřeném dopise členům jasně ukázala, že ČJF hodlá skrze svého nového prezidenta Radka Rouče vládnout tvrdou rukou a neustoupí ani o krok.

Reprofoto: Prezident ČJF Radek Rouč v oficiálním videu
na www.facebook.com/CeskaJezdeckaFederace vysvětluje důvody zvýšení poplatků.

Špatně načasované, špatná komunikace. Vánoční dárek v podobě až 400% navýšení poplatků za členství a licence bez bližšího vysvětlení, natož včasného avíza, samozřejmě mnoha členům České jezdecké federace vyrazil dech. Ani reakce ČJF na první kritiku se příliš nepovedla. Vytučněná slova Podřídit se, dodržovat, ČJF varuje v otevřeném dopise členům jasně ukázala, že ČJF hodlá skrze svého nového prezidenta Radka Rouče vládnout tvrdou rukou a neustoupí ani o krok.

Pokud ČJF nebude mít stabilní financování a svoje vlastní peníze, nemůže do budoucna fungovat. Nechceme se spoléhat na to, že budeme dostávat od státu dotace a jen z nich budeme žít,“ vysvětlil v oficiálním videu prezident federace Radek Rouč. Než výkonný výbor s novým sazebníkem přišel, tři měsíce analyzoval situaci. Vysvětlení, jaké má navýšení smysl, ovšem přišlo až po zavedení sazebníku a přívalu kritiky. Nejprve federace začala rozesílat dopis, ve kterém vyzývala a varovala, aby členové poplatky uhradili, a teprve poté Radek Rouč natočil pro facebookové stránky ČJF dvanáctiminutové video, ve kterém vše vysvětluje.

Srovnávací tabulka, kterou sestavil a zveřejnil bývalý člen výkonného výboru ČJF Martin Blažek, nyní jeden z hlavních kritiků nového sazebníku poplatků.

Navyšování mělo být postupné

Většina jezdců se shodne, že je potřeba nenechat jejich cenu více než deset let stejnou. To, že je navýšení potřeba, si myslí i Jiří Ziegler, který jezdí spřežení a zasedá v komisi. Zvednutí o 400 procent mu ale nepřijde adekvátní. „To, že předchozí vedení poplatky nezvedalo, je chyba minulosti. Kdyby to šlo každý rok o padesát korun, lidé by si zvykli. Tohle je ale velké zdražení neúměrné inflaci,“ myslí si Ziegler.

To, že dosavadní sazebník nereflektoval současnou celospolečenskou ekonomickou situaci, je podle Petry Svobodové, členky Pony sport ČJF, pravda. „Mírné navýšení některých poplatků by bylo k věci. Zvednout však podstatnou část včetně přidání 15 korun za start už u mě oporu nemá. Takový citelný zásah měl být v první řadě prodiskutován nejprve na oblastech s dostatečným předstihem a teprve následně komunikován,“ řekla Svobodová.

ČJF je ostudou jezdeckého sportu pro naše všechny české děti, které to baví, mají koně a obětují tomu všechen svůj čas.

Hana Boumová z Karlovarska

Generální sekretář České jezdecké federace Petr Kuklík poukazuje na to, že se cena neměnila od roku 2010. A hodnota stokoruny je dnes úplně jinde. „Někdo to považuje za razantní skok, ale nemůžeme být ze 70 procent závislí na dotacích státu. Nyní se proto dostaneme do opačného trendu, že 70 procent bude z vlastních zdrojů,“ říká.

Zmíněná patnáctikorunová částka za start je podle něj podpora malých závodů. Část z ní jde na kompletní výsledkový program Hubertus, který je bezplatně k využití. Federace z ní také platí 2000 korun hlavnímu rozhodčímu za každý den. Velké závody s větším počtem startů tak podporují ty menší.

Málo peněz do oblastí?

Veronika Dáňová, nově zvolená předsedkyně oblastního výboru ČJF na Vysočině, chce znát otevřený názor na poplatky od členů a dále konkrétní a jasně definovanou pomoc oblastem. „Ekonomicky postoj chápu, proč tak chceme jako ČJF postupovat a být více samostatnější, souhlasím i se zdražováním, ale některé poplatky jsou nesmyslné,“ obává se Dáňová dopadů na oblasti, protože by to mohlo vést k otvírání „rádoby“ závodů mimo federaci. Podle ní se sice vybere více peněz, ale dle jejích informací do oblastí vůbec nejdou poplatky za hobby členy.

To, že oblasti nejsou podporované, si myslí i Hana Boumová z Karlovarska. „Česká jezdecká federace nepodporuje oblastní kluby a jejich děti, které licencovaně závodí. Naopak si jezdectví plete s byznysem a dotuje jen náročné výjezdy movitých. ČJF je ostudou jezdeckého sportu pro naše všechny české děti, které to baví, mají koně a obětují tomu všechen svůj čas. Ale jejich rodiče nesypou federaci dary a nevyjíždějí do ciziny,“ poznamenává Boumová, která i s manželem z ČJF odešla už minulý rok.
Parkurová závodnice Lenka Šimečková na své úrovni nevidí prakticky žádný přínos ČJF. „Poplatky beru jako formalitu, ale to navýšení mě bolí, protože tuším, že mně ani našemu oddílu se nevrátí peníze, které nasypeme federaci,“ otevřeně sděluje.

Jak Petr Kuklík z ČJF poznamenal, alokace státní dotace byla jasně daná do jednotlivých segmentů. Nyní se peníze do oblastí díky vyšším členských poplatkům navýší. „Oblasti mají autonomní rozhodování, kam oni potřebují peníze, ať na podporu malých pořadatelů či jezdců a vzdělávání,“ vysvětluje Kuklík.

Federace jako nezisková organizace

Jiří Ziegler se pozastavuje nad tím, že komunikace s federací není obousměrná. Vysvětlující video na Facebooku je pěkné, ale chybí reakce na konstruktivní kritiku. Myslí si totiž, že jde o okaté vydělávání na jezdcích, že je to byznys. „Chápu, že organizace potřebuje peníze na provoz, ale je to nezisková organizace. Proč si nenajme někoho, kdo bude shánět sponzoring?“ přemýšlí nahlas.

Podle Petry Svobodové by měly oblasti dopředu vědět, že je ČJF v takové nouzi, že musela přistoupit k tak rapidnímu navýšení. „Je potřeba si uvědomit, že běžný řadový člen, a těch je většina, z federace skoro nic nemá. Proto vše okolo nového sazebníku mělo být lépe komunikováno a vysvětleno. Neztotožňuji se s tím, že by ČJF měla generovat zisk. Jsme nezisková organizace a jako taková se máme chovat,“ dodává.

Běžný řadový člen, a těch je většina, z federace skoro nic nemá.

Petra Svobodová

Generální sekretář Petr Kuklík si uvědomuje, že federace nedostatečně v minulosti vysvětlovala svoje fungování. Spolu s prezidentem a členem výkonného výboru Radkem Roučem nyní objíždí konference, vysvětlují logiku těchto kroků a poslouchají argumenty svých členů. „Jsem rád, že se pak rozcházíme v přátelském duchu. A nad to všechno sháníme i privátní peníze. Za loňský rok se nám podařilo navázat několik partnerství v řádech statisíců korun. Jsou to peníze, které pomáhají spolufinancovat sportovní oblečení nebo galavečer. Stejně tak pracujeme na důležitých tématech, jako je jednání s MŠMT o akreditacích, následně budeme v Čechách pořádat mezinárodní zasedání EEF, které je důležité pro rozvoj jezdeckého sportu,“ popisuje Kuklík.

Špatná komunikace

Se zvýšením poplatků Veronika Dáňová cítila i nátlakovou strategii. „Když projednávám tak zásadní věc, zajímá mě názor většiny členů, když ho tedy chci znát. Zmrazené poplatky by se měly zvýšit, ale aktuální formát mi nepřijde adekvátní, zejména nedostatečně prodiskutovaný a neobhájený. Žádnou důvodovou zprávu jsem neslyšela a jsem zvědavá na výsledek v meziročním porovnání,“ uvádí.

Radek Rouč ve vysvětlujícím videu vzkázal, že částku budou dávat zpět do oblastí a že budou těmito penězi podporovat regionální sport. „Z rozpočtu jde 10,4 milionu korun do oblastí, což je necelá čtvrtina. Do vzdělávání půjde 8,7 milionu korun a na soutěž 7,9 milionu korun,“ ukazoval podrobný rozpad jednotlivých kapitol.

Petr Kuklík je také přesvědčen, že jsou tu pro všechny členy a pro podporu jezdeckého sportu. „Věnujeme se tématům, jako je vzdělávání a podpora regionálního sportu. Nefinancujeme pouze vrcholový sport, ale cílíme na rozvoj jezdeckého sportu od základu. Pracujeme s vyrovnaným rozpočtem a máme jasné a transparentní alokace, kam peníze všude jdou,“ uzavírá Kuklík.

Změna se ukáže za rok

S aktuálním sazebníkem není podle Veroniky Krejčířové ze stáje na Jihlavsku velká šance něco zvrátit. Mrzí ji to, ale podle ní to rozhodně všechny nepoloží. Tím, že si to výbor schválil, už žádná změna nepřijde.

Také Veronika Dáňová si myslí, že touto otázkou se budou zabývat až pro příští období. „Nerada něco vzdávám, ale vzhledem k času a postoji ČJF si myslím, že pro rok 2023 jsou noty rozdány,“ zakončuje.
Petr Kuklík míní, že jejich hlavním úkolem teď bude vysvětlit, jak federace funguje, a ukázat členům, jaké aktivity vyvíjí a kam peníze směřují. Dodává také, že aktuálně usilovně pracují na zlepšení servisu a podpůrných programů pro jezdecký sport. Také nad rámec připravují benefity pro členy, které vyváží zdražení. Půjde například o spolupráci s pojišťovnami, které nabídnou výhodnější pojistky, a s dodavateli krmiva i potřeb, u nichž získají větší slevy. ●

Uzávěrka březnového čísla časopisu byla 13. února 2023. Případný další vývoj budeme reflektovat v dubnovém čísle.

Ilustrace: Lída Slavíková

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.