Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Cena za útěk z války na Ukrajině? Až 3000 Euro za koně

Západní Ukrajina se brzy po invazi stala centrem pro evakuované koně. Tisíce koní se staly běženci. Nikde nebyla jistota, že nepřiletí S-300, navíc mnohé odlehlé stáje jsou kompaktní budovy, které mohou připomínat vojenské objekty. „Vím, že v některých stájích zemřeli stresem, když poblíž stájí dopadla raketa. Jejich srdce to nevydrželo. Kousek od nás zahynulo 13 koní, střela zasáhla stáje… Když hladina mé úzkosti dosáhla horní hranice, došlo mi, že je čas se buď poradit u psychologa, nebo odvézt svého koně na bezpečnější místo“, prozradila Mariia v rozhovoru pro Espreso.tv.

Pocit únavy, nenávisti a křivdy pomalu nahrazuje obvyklá lehká vděčnost. Pořád se jí držím. Naše duše jsou silné a flexibilní – zvyknete si na potíže, zvyknete si i na válku… Celý život musíme přeskládat podle toho, co máme za oknem. Už jsem prakticky vymyslela, jak být užitečná, a zkrátka pro to udělat vše, co je v mých silách.

veterinářka Mariia Pankul, která po strastiplné evakuaci své klisny začala pomáhat s transportem jiným majitelům koní ohrožených válkou na Ukrajině.aze

Dostat koně za hranice – jen pro movité

Dostat koně za hranice vyžadovalo kromě adekvátní dokumentace průměrně 12 hodin cesty, spoustu hodin čekání a celkovou částku kolem 2–3 tisíc euro na jednoho koně. Z toho je zřejmé, že ne každý si mohl dovolit tento způsob zabezpečení koní. Postupně se dramatické příjezdy velkého množství koní co nejblíže západní hranici zmírňovaly, v květnu 2022 prakticky ustaly a evakuace se přesouvala do regionů v centrální oblasti tak, jak byly od okupantů osvobozovány. Kdo mohl, přijímal koně do svých stájí i na úkor prostoru pro vlastní koně. „Mnozí, úzkostlivější majitelé, stěhovali koně několikrát – když se situace doma trochu uklidnila, tak si je dovezli zpátky, ale s další explozí je zase odvezli do západní části země. Tak jako tak, koně na Ukrajině závisí hlavně na srdcařích, kteří do nich dávají svůj čas a nešetří penězi,“ podotýká Mariia.

Vzhledem k nedostatku přepravníků na koně, finanční náročnosti a logistice byla evakuace koní pro většinu majitelů nedostupná. 

Foto: Stock.adobe.com

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.