Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Farma Sixta: Jak se staví chov na koních, které vám přihraje náhoda★

Úzké silničky se nekonečně klikatí údolím podél roubenek, luk a lesů, pohádkovou krajinou pískovcových skal. Vedou nás podél ohrad až do zemědělské usedlosti Obrok, kde rodina Sixtových chová haflingy a sportovní teplokrevníky. Doufáme, že se mlha zvedne a světlo nám vydrží na pár pěkných fotek.

Projedeme branou na dlážděný dvůr velkorysých rozměrů s obytnou budovou uprostřed, kde už na nás čeká Veronika Sixtová. Než si začneme povídat, z šedi mlhy zaklapou kopyta a v bráně se objeví dvě elegantní klisny s dívkami v sedle. Viděla jsem hodně fotek haflingů zdejšího chovu na internetu, ale ve skutečnosti jsou prostě ještě hezčí. „Jsou ale zpocený,“ namítá jezdkyně, když se fotograf chystá, že pořídí pár snímků. „Aspoň je vidět, že jste něco na té vyjížďce dělaly,“ poznamená Veronika. Dozvídám se, že jedna z těch klisen je opravdu ta nejkrásnější – Amediana Obrok, ověnčená výkonnostními i výstavními tituly. S Blankou Vajrychovou v sedle získala stříbro na ME haflingů v kategorii starších koní. Její polosestra Amelina se stala světovou šampionkou na výstavě v Ebbsu 2015.
Sixtovi pokračují v tradici svých předků. Hospodaří na dvanácti stech hektarech půdy, věnují se rostlinné výrobě a produkci mléka. Když píšu Sixtovi, tak to jen vystihuje charakteristiku rodinné farmy, která je pilířem, o který se opírá celý zdejší chov.
Mimochodem, pojem „Rodinná farma“ chce Asociace soukromých zemědělců zakotvit i v české legislativě, a malým farmářům tím zajistit jednodušší podmínky podnikání bez ohledu na počet obhospodařovaných hektarů. To by bylo výhodné i tady v Obroku, kdyby se ovšem legislativa neprotahovala, zatímco Sixtovi rostou…

Zde začíná obsah, který je odemčený pouze předplatitelům.

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.