Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Šetříme na krmení: Statková krmiva vs. hotové směsi★

Pokud zalistujete katalogem nebo se podíváte na ceny krmných směsí, granulí, müsli, ale i doplňků krmiv, neujde vám, že rozdíly v ceně mohou být opravdu značné. Platí, že co je dražší, je také kvalitnější a lepší pro mého koně? A jaká je skladovatelnost jednotlivých krmiv nebo už připravených dávek v kyblíčcích?

Kolik peněz stojí správně sestavená dávka pro mého koně? V České republice obecně vychází málo článků, publikací a knih o výživě koní. Chovatelé jsou proto odkázáni na informace z diskusních fór, články několika málo odborníků a pak samozřejmě na příspěvky, obchodní tvrzení a poučky prodejců krmiv. Obchodníci (a to platí snad ve všech odvětvích obchodu) budou vždy tvrdit, že jejich krmivo nebo krmná směs je kvalitní, dodá vše, co kůň potřebuje a vše je sestaveno tak, aby pokrylo energetickou potřebu vašeho koně. Ze zkušenosti výživáře nicméně mohu říct, že není všechno zlato, co se třpytí.

Při posuzování kvality krmiva bychom měli hledět zejména na jeho složení a odhadnout ji podle zastoupení jednotlivých krmných surovin. Dávno neplatí, že drahá značková krmiva jsou zároveň sestavena z drahých a kvalitních surovin. Zejména u některých zahraničních výrobců (ale i některých českých) se stále setkáváme s tím, že do svých směsí přimíchávají nekvalitní a levné krmné komponenty, které nemají v krmné dávce koně valnou hodnotu (např. pšeničná mouka jako jedna z hlavních komponent granulí a müsli, jež výrobci a obchodníci rádi schovávají za název pšeničný endosperm*). Práce chovatele tedy není jednoduchá, a spíše než na cenu bychom se při výběru krmení pro našeho koně měli zaměřit na posouzení kvality surovin, chemického složení (tj. obsah bílkovin, vlákniny, škrobů aj.) a energetické hodnoty. Výběr krmiva pro našeho koně pak závisí zejména na otázkách, které jsme si pokládali v našem časopise v závěru roku 2022 (v seriálu Nakrm si koně). Největší roli při sestavování krmných dávek u koní ale ve většině případů bude hrát pořizovací cena a v takovém případě bychom měli vybírat obzvláště pečlivě.

Cena za zdraví

Výdaje spojené s krmením zvířat jsou obecně nejvyšší položkou na účtech chovatelů (a tady nejsou rozdíly mezi chovateli koní, skotu, prasat ani domácích mazlíčků). Při výběru krmiva a sestavení krmné dávky je vhodné si uvědomit, kolik peněz měsíčně chci a mohu do krmení investovat. Konečné řešení krmné dávky by nicméně mělo odrážet zdravotní stav našeho koně, jeho zátěž a management ustájení. Zároveň by krmivo mělo být sestavené tak, aby podporovalo zdraví jeho trávicího traktu a psychickou pohodu.
Napnutému rozpočtu na krmení lze ulevit tím, že si krmení budete skládat z jednotlivých surovin sami. V takovém případě doporučuji nechat si krmení sestavit odborníkem; zároveň se s ním rovnou poraďte o případných změnách v krmné dávce během roku (tj. změny v dávce během letního a zimního období; úpravy krmení podle kvality pastevního porostu, při změně zátěže apod.). Ačkoliv vstupní investice do poradenství může být z počátku vyšší, v konečném důsledku jako chovatel můžete ušetřit nemalé částky. Rozdíly v ceně krmné dávky sestavené ze surovin a z hotových produktů (granulí nebo müsli) mohou měsíčně činit i řády stokorun. Při sestavení krmné dávky z jednotlivých komponentů se ale stále neobejdete bez výběru kvalitních surovin od poctivých výrobců nebo dovozců (a opět vás bude zajímat především chemická analýza nakoupených komponent a obsah energie v nich), zároveň musíte počítat s časem a prací, kterou vložíte do vlastní přípravy a míchání krmení. V neposlední řadě vás čeká dozor nad vhodným skladováním pořízených surovin. Pokud ale potřebujete ušetřit na krmení u svých koní, je sestavení vlastní směsi nebo müsli ta nejschůdnější cesta.

Speciální požadavky mého koně

Pokud u koně řešíte nějaký zdravotní problém, dlouhodobě ho nemůžete nakrmit do optimální kondice nebo je váš kůň ve vyšší zátěži, roste nebo je uchovněn, budou vaše náklady na krmení jednoznačně vyšší. V těchto případech musíte počítat s tím, že krmná dávka bude muset být alespoň po nějakou dobu nastavena tak, aby pokryla veškeré požadavky vašeho koně.
Nehledě na cenu je nutné vyzdvihnout důležitost dostatečně velkého dávkování sena. Případy hubených a těžce nakrmitelných koní řeším ve své praxi asi nejčastěji, nejsnazším řešením je přitom dostatečné navýšení dávky objemných krmiv (sena, senáže, pastvy) až do té míry, kdy je kůň schopen se jimi dosytit. Problém „poddávkování“ objemných krmiv se týká převážně chovatelů, kteří mají své koně ustájené v boxech. Z mé zkušenosti je těmto koním předkládáno méně sena zejména na noc a chovatelé to poznají podle toho, že koni ráno v boxe nezbývá z původní hromádky ani stéblo. V tomto případě si můžete být jisti, že kůň stál nějakou část noci už bez krmení. U hubených koní je to ve velkém množství případů právě důvod hubnutí, zároveň pokud kůň hladoví po dobu delší než tři hodiny v kuse, zvyšuje se u něj riziko vzniku žaludečních vředů. Přestože tedy máte finanční plán napnutý, nezanedbávejte podávání dostatečného množství objemných krmiv. Cena navýšeného množství sena je mnohem nižší než cena léčebných nákladů pro vředaře.

Finance spojené s výživou různých kategorií koní

Nemocní koně mají vyšší náklady na minerálně vitaminové přípravky, zároveň je vhodné jim dodávat krmiva kvalitní na protein (len, sóju, konopné výlisky a další), a tuky, bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny ve vhodném poměru (lněný olej, konopný olej, řepkový olej a další). Krmné dávky u nemocných koní složené ze surovin měsíčně stojí kolem 1000 a více Kč.

Zde začíná obsah odemčený pouze předplatitelům.

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.