Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Perfekcionismus u koní. Nutnost i cesta do pekel

Jste perfekcionista, který se bojí selhat kvůli okolí, perfekcionista zaměřený na sebe a výkon? Jste věčný teoretik, který se nakonec bojí s koňmi dělat, aby je nezkazil, neublížil jim, neselhal? Nebo jste ten ideální, dokonalý a bezchybný vychovatel, chovatel a provozovatel? Pojďme se podívat blíže na to, jak důležitý a zároveň nebezpečný je perfekcionismus u koní.

Musíme být u koní perfekcionisti? Do jisté míry ano a vzhledem k tomu, co si žádá společenská licence jezdectví a welfare, musí být majitel koně dbát nejen na pár zásadních věcí, ale i na mnoho detailů. Tím víc, pokud chce od koně nějaký výkon.

Leonardo da Vinci: „Urazil jsem Boha i lidstvo, neboť mé dílo nedosáhlo kvality, které mělo.“

Perfekcionismus zaměřený na sebe

Tento druh perfekcionismu znamená, že lidé od sebe očekávají stoprocentní výkony, aniž by je k tomu tlačilo okolí. V jezdectví to také znamená řešit do nejmenších detailů i přípravu svého čtyřnohého partnera.

„Jak se kůň v průběhu let měnil, vždycky jsme se snažili být lepší a perfektní v každém malém detailu, aby se cítil kůň dobře na 120%,“ říká vedoucí parkurový jezdec žebříčku FEI Henrick von Eckermann o své stájové jedničce a světovém šampionu King Edwards. Komentoval tak úpravu uzdečky a posunutí nátylníku co nejvíc dozadu od uší. King Edwards je totiž ultra citlivý kůň.

Je Henrik Von Eckermann perfekcionista? Bez důrazu na detaily by jistě nebyl dlouhodobě tak vysoko. Dokazuje tak závěry vědců, že jezdci s vysokou mírou svědomitosti a vysokém stupni perfekcionismu zaměřeném na sebe mají také vysoké skóre efektivnosti, tj. i sportovních úspěchů. King Edwards dokazuje, že zdravý perfekcionismus se odráží ve výkonnosti i pohodě koně. (Zdroj: www.sciencedirect.com/…)

Když moc tlačíte na pilu

Pokud však překročí snaha o dokonalost únosnou míru, jedná se o maladaptivní perfekcionismus, kde se dá očekávat i přílišný tlak na koně, příliš drilu a na druhé straně frustrací jezdce z nedokonalých výkonů koně.

Cíle takového člověka jsou vysoké až nereálné, chce po koních víc, než jim dává jejich potenciál. Vzhledem k tomu, že do svých snů investuje spoustu času, peněz a úsilí, přichází frustrace, úzkosti a často svůj neúspěch obrací proti koni. Nemusí jít jen o sny olympijské – být svědkem frustrované mladé jezdkyně, která vycuká koně po nezdařeném parkuru stupně ZM, nebývalo výjimečné. Věřím, že se na to dnes více hledí a nestává se to, alespoň ne veřejně.

Rodičovské ambice

„Zavřete ho do klece,“ poznamenal suše můj trenér na adresu tatínka pobíhajícího kolem kolbiště a pořvávajícího na svého syna u každé překážky nadávky i povzbuzující výkřiky. Fakt je, že tento jezdec byl jako junior úspěšný, ale u sportu nezůstal.

Musí být naše dítě ve sportu perfektní? Podle četných studií a statistik nátlak, který rodiče vyvíjejí na své potomky, zbavuje sport nějaké zábavy a působí negativně, až nenapravitelně, na mentální zdraví mladého sportovce.

Mnoho sportujících dětí už na základní škole zná pouze organizované aktivity. Ve srovnání s širokou veřejností vykazují sportovci do 18 let stejnou nebo vyšší úroveň psychických problémů. Snaží se být perfektní, dokonalí, obvykle pod drobnohledem příliš kritických rodičů.

Hranice mezi podporou a nátlakem je totiž tenká a je snadné ji překračovat, někdy i z toho důvodu, že vrcholový sport stojí ohromné peníze.

Jste perfekcionisti?

Nakonec trocha zábavy. Průkaznost a kvalita takových testů nebude vysoká, ale možná vám napoví. Mě výsledky překvapily – já a z velké části perfekcionalista? To mě opravdu rozesmálo. Ale třeba by moji koně mluvili jinak.

https://psycatgames.com/cs/quiz/are-you-a-perfectionist-or-progress-oriented

https://www.zeny.cz/lifestyle/test-osobnosti-spocitejte-kone-ktere-vidite-na-obrazku-vysledek-odhali-vasi-povahu-7814.html

Titulní obrázek: Leonardo da Vinci

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.