Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Raffles byl „neplodné dítě incestu“. Nakonec koluje v krvi šampionů★

Potomek otce a dcery, příliš malý, ve vlastní stáji schovávaný před zraky návštěv, veterinárně uznaný jako neplodný, následně jeden z hvězdných plemeníků Ameriky. Takový byl Raffles, arabský hřebec s velmi zajímavou životní cestou. Najdete dokonce hned sedmkrát v rodokmenu PL Mercuryho, který ve svých 23 letech dokončil Tevis Cup, i v krvi dalších šampionů.

Incest

Když Lady Wenworth realizovala spojení mezi hřebcem Skowronekem a jeho dcerou Rifalou, nejspíš netušila, jaký velký vliv v chovu arabských koní bude mít potomek, který z tohoto „incestu“ vzejde. Hřebeček narozený roku 1926 byl perfektní, až na jeden nedostatek – s výškou 147 centimetrů byl příliš malý.  Uplatnění by pro něj měla do chovu poníků, a kvalitního ponyho si v Anglii opravdu cenili, ale klisny nezabřezávaly a Raffles byl podle všeho neplodný.

Pro Lady W.  byl malinký Raffles „Popelkou“ jejího vznešeného chovu, a proto ho nikde a nikomu nepředváděla. Místo kouzelných oříšků padnul do života opomíjeného hřebce majitel obuvnické továrny a chovatel světových šampionů amerických saddlebred, Roger A. Selby. Miloval krásu v mnoha podobách – byl sběratelem umění a jeho vášní byl chov všemožných zvířat na rozlehlých pastvinách podél břehů Ohia. 

S Lady Wentworth se seznámil na svých častých obchodních cestách v Evropě, a co víc, získal si její respekt natolik, že mu jako jednomu z mála dovolila návštěvu všech svých stájí v Crabbet Park. Pokud tam návštěvníky a obchodníky pustila, pak jim ukázala zásadně jen koně určené k prodeji. Tehdy ale neomylným instinktem obchodnice vycítila, že Selby by mohl být ten správný partner, který uchová a rozšíří crabbetskou krev v Americe.

Arabští koně zcela uspokojily Selbyho smysl pro krásu, historii a funkčnost a v roce 1928 odkoupil klisnu Rifalu. Podle manažera ranče a trenéra jeho saddlebreds Jimmyho Deana (foto s Rafflesem níže) Selby kupoval koně nikoliv podle rodokmenu, ale hlavně podle toho, jak se mu líbili. Při svém třetím obchodu s Lady Wentworth v roce 1932 si koupil kolekci pěti koní – čtyř hřebců a jedné klisny, a mezi zakoupenými hřebci byl také Raffles jako krásná, ale neplodná miniatura Skowronka. 

Podle Deana měl Selby dvě pohnutky pro poněkud nevýhodný obchod – jednak  nechtěl odmítnutím lady W. urazit, a také obdivoval dokonalou krásu tohoto malého araba, kterého objevil díky tomu, že měl jako jeden z mála možnost podívat se na „vše“, co v Crabbet Park stálo.  Chtěl ho jako rodinného poníka pro děti. Jimmy Dean k tomu prohlásil, že na tom koni může jezdit jakékoliv dítě, které vychovávali Indiáni v jízdě na neosedlaném divokém koni…

Raffles byl malý, ale plný síly. Když ho viděl poprvé chovatel Paul McDannald, prohlásil: „Raffles byl působivý perfektním exteriérem, krásnou hlavou a hlavně velkýma očima.“ Jimmy o něm říkal, že se nosí jako páv. Podle Lois byl extrémně vitální, bylo ho plno a vyzařovala z něj krása, i když byl špinavý a zablácený. Dr. Bill Munson ho popisuje: „Připomínal malého bojového kohouta. Vlastně trávil svůj volný čas výzvami k boji na život a na smrt s percheronským hřebcem v sousedním výběhu.


Sterilita–Fertilita

V Ohiu na veterinární škole byla neplodnost potvrzena. Jak je možné, se se poté stal špičkovým plemeníkem?

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.