Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Na veletrhu v Anglii někdo utýral dva koně. Viník je neznámý

Pokud je někdo ve sportovním jezdectví přistižen, že nezachází s koněm v souladu s welfare a pravidly zacházení s koněm, tak je minimálně hned identifikován a přichází trest. Na veletrhu v Appleby byli letos dva koně utýráni k smrti, ale zatím není koho trestat – viníka se dohledat nepodařilo.

Letos začátkem června se v hrabství Cumbria v Anglii sjely tisíce kočovníků na Appleby Horse Fair. Tahle unikátní akce přiláká každoročně kolem deseti tisíc účastníků a třiceti tisíc diváků. Pestrá podívaná, směsice karavanů a vozů, spousta koní. Je to trochu jiný svět. Letos tento svátek sympatie ztrácí…

5. června, hned první den akce,  byl v prostorách veletrhu nalezen tříletý hřebec pinto. Uhynul na vyčerpání a neznámý majitel mrtvého koně zanechal na místě, kde padl. Bohužel, další incident se podle BBC na této akci stal o šest dní později, kdy uhynul Shetlandský pony, zjevně také vyčerpáním. K incidentu došlo nejspíš v noci.

Kamerový záznam s pravděpodobným viníkem utýrání tříletého hřebce Pinto.

Ochránci z RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) zaznamenali celkem 438 intervencí, mezi nimi i případ uštvaného pinta. Zástupci kočovnických komunit byli zděšeni. Bylo to poprvé, kdy v Appletonu k takové události došlo, i když jsou hlasy, které volají po zrušení Appleby Horse Fair právě kvůli incidentům se zvířaty.  

Zdroj: www.rspca.org.uk
Foto (Appleby Horse Fair, 2013): Bryan Ledgard

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.