Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Parkury bez uzdečky – budoucnost, inspirace nebo čiré kaskadérství?★

Skákat parkury střední úrovně bez uzdečky? Hozenou rukavicí do světa sportovního jezdectví se stal jezdec a trenér Brendan Wise z Marylandu. Video, na kterém překonává parkur o výšce 130 cm s tmavým hnědákem Lyric na WEC Ocala, je ukázkou dokonalé harmonie mezi jezdcem a koněm. Co všechno se za tímto výkonem skrývá?

Charakterizuje se jako „Moderní učitel starých moudrostí“.  Brendan Wise při práci s koňmi vychází z klasické drezury, přirozené komunikace i reiningu. S ježděním bez uzdečky začal už před lety, když trénoval se svými mentory Johnem a Joshem Lyonsovými (od Johna Lyonse právě vyšlo revydání úspěšné knihy Výcvik koně: Systém malých kroků). Právě oni byli jeho prvními profesionálními mentory a trenéry. Především Josh byl expert na ježdění bez uzdečky, což byla také součást jejich show programu. Brendana tyto principy fascinovaly. Systém výcviku koně Johna a Joshe Lyonsových se pro něj stal pilířem dalšího vývoje jeho jezdecké a trenérské kariéry.

„Dost lidí neví, že ježdění bez uzdečky jsem praktikoval na show už na začátku mé jezdecké kariéry někdy kolem roku 2007,“ upřesnil Brendan Wise. 
Brendan Wise-Lyric (Villanueva Conrad), Ocala, 130 cm

Kocháte se. Vypadá to tak snadně, jak to tak bývá, když někdo něco umí – plynulý parkur, soustředěnost koně a hlavně uvolněnost. Snadné to však podle slov Brendona nebylo. „Faktem je, že Lyric není jednoduchý kůň, musím ho jezdit se stoprocentní důvěrou a s nejvyšší přesností, aby mohl takový výkon předvést. Snadno se totiž během parkuru vyruší. S udidlem bych to měl snadnější a vyhnul se mnoha chybám, ale na této výšce bez uzdečky mi nezbývá než být bezchybný v přesnosti a v jistotě, co se týče rovnováhy a vedení. Na překážce číslo 5 jsem selhal, zaspal jsem. Potřeboval mě a já to nechal na něm.“ Bohužel jedna jediná chyba stála tuto mimořádnou dvojici umístění. Byla by to přitom první „mašle“, kterou by získal jezdec s koněm na této výšce bez uzdečky. Ale Brendan se nevzdává, jednou se jim to podaří.

Cesta k ježdění bez uzdečky

Zpočátku se Brendan primárně zaměřoval na horsemanship, western a reining. Když se pak přesunul do sféry klasické drezury a skákání, převzal si k tomu některé principy ježdění bez uzdečky od Johna a Joshe Lyonsových. V zimní sezóně v Ocala na Floridě nejčastěji závodí bez uzdečky na svém skokanovi jménem Lyric. Důvod pro ježdění „bez“  dělí do dvou kategorií. V té první je přínos pro koně:

„Většina jezdců svým koním překáží. To je prostě fakt a jako jezdci si to většinou uvědomujeme. Doufáme jen, že budeme stále lepší a budeme koním překážet méně. Mezitím může být ježdění bez uzdečky způsobem, jak koni uvolnit cestu a dovolit mu, aby se pohyboval a učil rovnováze samostatněji, nezávisleji na jezdci. Je ohromující, jak se mnozí úzkostní a vystresovaní koně, se kterými jsem pracoval, v krátké době po sundání uzdečky změnili, uvolnili se a byli spokojení. Nejsem proti udidlům, nikdy jsem nebyl a nebudu. Ale časem jsem z vlastní zkušenosti poznal, jak může sundání uzdečky koním prospět.“

Druhá kategorie důvodů pro ježdění bez uzdečky jsou benefity pro jezdce:

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.