Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Topící se Artex nám v dětství trhal srdce. Nekonečný příběh se vrátí v remaku

Bílý poník Artex (v knižní předloze Artax) nezadržitelně klesá do bažiny. Každý si vybaví zoufalý křik a slzy hlavního hrdiny Átreje, který se ho snaží povzbudit, aby bojoval,  jistá odevzdanost a smutek zračící se v očích koně však dává tušit nevyhnutelnému konci. Bažina Artexe stahuje stále níž. Vidíme detail hlavy koně a plačícího chlapce. Střih a pak už je vidět jen lehounce zčeřená, temná hladina, která se nad věrným přítelem zavřela.

Bažina smutku

Scéna z filmu „Nekonečný příběh“ natočeného podle stejnojmenné knihy Michaela Endeho zanechala emocionální šrámy na mnoha zranitelných dětských duších. „Každý ví, že se utopí v močálu, když se nechá přemoci smutkem,“ čte Bastián v knize „Nekonečný příběh“. Smrt nevinného zvířecího kamaráda byla pro diváky pravděpodobně temnější, než kdyby podlehla depresi a bažině lidská bytost. Nicméně bělouš Artex ve skutečnosti nezemřel a po vítězství nad Nicotou vidíme Átreje, jak cválá na Artexovi v říši Fantazie.

Víte, že?
Před 40 lety neměli filmaři k dispozici počítačové efekty. Všechny pohádkové tvory tak bylo potřeba vytvořit a ručně ovládat třeba i v počtu patnácti lidí!

Ve skutečnosti hrály Artexe dvě klisny a jednu z nich dostal představitel Átreje, Noah Hathaway. Dar však nepřijal a koně, tedy klisnu, svěřil svému dvojníkovi, který se o ni staral dvacet let, až do její smrti. Druhá klisna pokračovala v Německu ve své filmové kariéře. Trénink obou koní trval celé měsíce. V podstatě šlo o to, aby se kůň pomalu ponořil až po krk.

A přece se točí!

Když se německý autor Michael Andreas H. Ende dočkal v roce 1979 vydání svého románu, odstartoval podobné šílenství jako o mnoho let později dílo J. K. Rowlingové. Kniha byla přeložena do 34 jazyků a dočkal se i velmi úspěšné filmové adaptace pod taktovkou režiséra Wolfganga Petersona. Letos je to 40 let od doby, kdy se na plátně objevil kultovní Nekonečný příběh. Už celé roky se hovoří o filmovém remaku, ale až letos bylo oznámeno, že projekt odstartoval.

Nová verze bude údajně více podle knihy. „Každá generace si zaslouží výpravu do říše Fantazie,“ napsala filmová společnost See-Saw Films na svůj instagramový profil.

Příběh tak může mít zajímavé nové detaily. Např. v knižní předloze, na rozdíl od filmu z roku 1984, Átrejův kůň mluví.

Na další utopení Artexe nečekejte, ale přestože nový film nemůže replikovat tuto ikonickou scénu, měl by podle tvůrců obsahovat stejně závažné emocionální drama, s nímž se spojí nová generace. Podle nich dnešní filmy pro děti postrádají temnotu a silný příběh jako filmy z 80. let. Je důležité brát děti vážně i při zábavě.

See Saw Films má na kontě třeba úspěšný film Králova řeč nebo nový snímek o Jeden život o Nicholasi Wintonovi.

Stručně o filmu:


Stydlivý a šikanovaný Bastián volí únik před světem do starého antikvariátu, kde náhodou narazí na knihu Nekonečný příběh. Do strhujícího příběhu se zcela pohrouží. Brzy zjistí, že on sám je tím, kdo může zachránit dětskou císařovnu a říši Fantazie, kterou postupně užírá Nicota…

Více na: https://www.csfd.cz/film/7244-nekonecny-pribeh/prehled/

Foto: © Warner Bros.

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.