Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Seno: „špeky“ z historie, praktické rady i báseň★

Šedá eminence dějin, pracná záležitost a krmivo č. 1. Plná stodola kvalitní voňavé píce je jako antidepresivum a elixír štěstí pro každého farmáře. Táhne se to s lidstvem celá tisíciletí. Jestli jste zrovna ve víru sklizně, upocení, špinaví a zaprášení, doporučujeme dočíst až do konce!

Trocha historie úvodem

Technologie, které mají ten největší dopad na život lidí, jsou obvykle jednoduché. Jako třeba obyčejné seno… Ale právě seno umožnilo populacím růst a civilizacím vzkvétat v severoevropských lesnatých oblastech. Seno bylo tím, co přepravovalo velikost Říma po celém kontinentu. Bylo šedou eminencí běhu dějin, hlavní pohonnou hmotou pre-automobilové éry a válek, které se ještě bez koní neobešly. Bez něj by se nemohla armáda pohybovat rychleji než pěšáci, přeprava napříč územím by byla možná jen v oblastech s možností pastvy.

Ve středověku bylo seno základním krmivem v evropských komunitách, které spoléhaly na sílu koně a osla. Jeho produkce však byla velmi pracná. Mohli jste používat srp – typ zakřivené čepele s krátkou rukojetí, který se používal na sklizeň obilí. Lepší technologií se stala kosa. Při kosení mohl člověk stát a jedním máchnutím zabrat větší plochu. Jeden člověk s kosou dokázal snadno pokosit jeden akr, možná dva. Přesto bylo kosení dřina.

„Tehdejší farmáři pozvali sousedy a pracovní den pořádali jako párty.“ (David Tresemer, autor knihy The Scythe Book: Mowing Hay, Cutting Weeds, and Harvesting Small Grains wit hand tools). Za svítání se začalo kosit a po tvrdé, několikahodinové práci následoval kolem poledne odpočinek a velmi, velmi dlouhý oběd trvající kolem tří hodin. Jedlo se a pilo pivo, které napomohlo tomu, aby si člověk zdříml. Po šlofíku se pokračovalo s prací až do soumraku.

Éra lisování začíná

Moderní balíkovače sena se začaly ve velkém vyrábět až v polovině minulého století, ale už dávno předtím farmáři přemýšleli, jak si práci se sklizní sena usnadnit – a urychlit. Původně to byly stacionární balíkovače, do kterých se seno naházelo a které byly poháněny, jak jinak, silou koní. Později byly tyto stroje na kolech, přesto vyžadovaly obsluhu několika lidí – řidiče traktoru, „házečů“ sena do komory a dvojici dělníků, kteří slisované seno svazovali…

V roce 1903 farmářská rodina z Nebrasky odstartovala éru moderních lisů – Ummo F. Leubben přišel se strojem, který seno sebral, svinul do velkého kulatého balíku, svázal a „vyplivl“. V roce 1910 na tento stroj získal patent a v roce 1940 prodal práva Allis – Chalmers, který jeho myšlenku adaptoval do stroje Roto-Baler, jenž byl uveden na trh roku 1947. Během tří let jich prodal 23 tisíc kusů.

Víte, že?
V roce 2020 činil globální trh s balíkovači sena 4,9 miliard dolarů a očekává se nárůst na 8,9 miliard dolarů v roce 2027.

A protože se všechno v historii různě opakuje a vrací, stacionární lisování sena po domácku má také své příznivce a je „rozvíjející se disciplínou“.

Kvalitu koně vnímají jinak než my

Dá se poznat kvalita sena našimi smysly? Podle vědců ano(1). Ačkoliv nebyli účastníci studie odborníky v posuzování kvality sena, dokázali dobře odhadnout obsah ADF (acidodetergentní vláknina) a hodnotu stravitelné energie podle čichu, zraku a hmatu.

Není žádným překvapením, že koně preferují kvalitní seno. Zvláštní je, že se jejich názor na to, jaké seno je dobré, liší od názoru jejich majitele. Studie(2) zkoumala rozdíly v preferencích majitelů a koní u tří typů sena s rozdílným obsahem výživných látek, odlišnou barvou, texturou a pachem. 36 koní (fr. horský kůň, islandský kůň a teplokrevník) mělo možnost vybrat si z oněch tří typů sena a projevilo jasně svůj zájem – 69 % koní preferovalo seno typu B, 31 % seno typu C a všichni koně se vyhnuli senu typu A. 42 % majitelů si kupodivu vybralo seno typu A a jen 30 % seno typu B a C bohaté na protein a energii. Mezi výběrem majitelů koní a preferencí koní tedy neexistuje významná korelace – což si trochu odporuje s výše uvedenou studií. Proto je laboratorní rozbor sena větší jistotou.

Studie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6700712/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S187114132200076


PRAKTICKÉ RADY


Ilustrační foto: stock.adobe.com, maryviolet

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.