Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Jezdecká módní abeceda 4: RL jako Ralph Lauren

V tomto článku se ponoříme do amerického módního domu Ralph Lauren. Od rozmanitosti RL stylu po autentičnost amerického snu, která nám ukáže, proč je Ralph Lauren nejen jménem, ale živým příběhem módního impéria.

Styl je osobitá věc, s módou nemá nic společného. Móda totiž velmi rychle končí, zatímco styl je věčný.

Ralph Lauren

Jak to všechno začalo?

Ralph Lifshitz vyrůstal v newyorském Bronxu. Své příjmení se rozhodl změnit v šestnácti letech. Byl už unavený neustálými narážkami na židovský původ. Spolu se starším bratrem si zvolil příjmení Lauren. 

Po dokončení střední školy pracoval přes den v prodeji a v noci se vzdělával kurzy podnikání. Práce pro společnost vyrábějící kravaty jej inspirovala k tomu, aby začal navrhovat vlastní kusy oblečení. V roce 1967 začal podnikat, svou první řadu kravat uvedl na trh pod názvem Polo.

https://www.ralphlauren.eu/cz/en/the-timeline/70931?ab=EU_RL50Hub_Timeline_Slot_CN_S1_L1

Oblečení z Laurenovy dílny se od počátku jeho tvorby vyznačovalo „stylem pro bohaté“. Ten evokoval vzhled anglické aristokracie, ale byl upravený pro sportovně založenou americkou „elitu východního pobřeží“. 

Lauren o své tvorbě prohlásil: „Zajímá mě dlouhověkost, nadčasovost, styl – ne móda. Jeho práce v průběhu následujících desetiletí toto motto odrážela. 

Jeho první pánská řada oblečení spatřila světlo módního světa v roce 1968. Obsahovala především klasické tvídové obleky. Dámskými košilemi rozšířil své portfolio o tři roky později. A tím se konečně dostávám ke koním. Tyto košile poprvé zdobilo vyšívané logo s typickým znakem nejaristokratičtějších sportovců – hráčem póla.

https://www.ralphlauren.eu/cz/en/the-timeline/70931?ab=EU_RL50Hub_Timeline_Slot_CN_S1_L1

V roce 1972 Lauren debutoval svým později ikonickým kusem oblečení – vzdušným polo trikem dostupným v mnoha barvách.

https://www.ralphlauren.co.uk/en/polo-shirt/for-men/the-polo-shirt-colours/9090106

Jeho návrhy jemně vylepšované klasiky – široké límce u košil, širší klopy obleku – briskně zachytily náladu konce šedesátých let. V roce 1974 upevnil svou pozici módního návrháře, když navrhl šatník Roberta Redforda ve filmu Velký Gatsby. Elegantní éra F. Scotta Fitzgeralda byla dokonalým způsobem prezentace světu Laurenovy klasické, někdy až nostalgické, vize. 

https://www.vogue.com/article/ralph-lauren-should-be-your-denim-style-icon
Ralph Lauren (14. října 1939) je americký módní návrhář, filantrop a miliardář, nejznámější firmou Ralph Lauren Corporation, která je globálním multimiliardovým podnikem. Proslul svou sbírkou vzácných automobilů, z nichž některé byly vystaveny jako muzejní exponáty. V září 2015 odstoupil z funkce generálního ředitele společnosti, ale zůstává výkonným předsedou představenstva a hlavním kreativním pracovníkem. Od dubna 2022 se jeho čisté jmění odhaduje na 6,9 miliardy amerických dolarů.

Equestrian Elegance

Pod současnou společnost Ralph Lauren Corporation spadá mnoho značek – Ralph Lauren, Ralph Lauren Collection, Ralph Lauren Purple Label, Polo Ralph Lauren, Double RL a Lauren Ralph Lauren. Poslední zmiňovaná značka přichází s kolekcí s názvem Equestrian Elegance. Ta svými kusy oblečení dokazuje, že inspirace jezdectvím neznamená pro Ralph Lauren jen pólo.

Work to Ride

Říká se, že pólo je jen pro privilegované. Vzdělávací nezisková organizace Work to Ride se snaží dokázat opak. Nabízí dětem a dospívajícím nejen se naučit hrát pólo, ale také v něm vyniknout.

https://www.ralphlauren.com/brands-polo-ralph-lauren-men-work-to-ride-blp-feat

Koně kam se podíváš

Kůň se stal ústředním motivem nejen pro mnoho módních kampaní, ale také vzorem oblečení. Krása střídá nádheru, posuďte sami!

Zdroje textu a fotografií:

https://www.britannica.com/biography/Ralph-Lauren

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/ralph-lauren-the-patriarch-of-fashion-s-rise-from-ragtrader-to-american-royalty-a6674416.html

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.