Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

V nitru astmatického koně: Potoky hlenu, otoky i poranění★

FOTOREPORTÁŽ/ Nyja bojuje o každý dech a chvílemi ji přepadne záchvat kašle. A co hůř, je zapuštěná. „Tady budeme bojovat i o to, aby hříbě vůbec donosila,“ konstatuje veterinářka Barbora Bezděková, která se na astmatické koně specializuje. Takovou situaci nevidí ráda. „Je na to hodně studií. Pokud hříbě donosí, bude mít takový kůň v budoucnu 3,5–5× vyšší pravděpodobnost rozvoje astmatu ve srovnání s hříbětem od neastmatické klisny připuštěné stejným hřebcem a chovaným ve stejném prostředí,“ vysvětluje. To je ale jen část problému s astmatickými koňmi (nejen) v Česku.

Případ Nyji je téměř ukázkový, byť bychom si všichni přáli, aby to tak nebylo. „Je krásná,“ uznává veterinářka. A především hodná. Pase se na volném prostranství za statkem, odkud by mohla kdykoli utéct, a když pro ni personál přijde, ochotně se nechá chytit a podrobí se prvním vyšetřením a injekcím. Je to taková ta „hodná kobyla“ (ve skutečnosti klisna, protože ještě neměla hříbě), které byste od pohledu svěřili do péče i vlastní dítě. Na statku žije jako jediný kůň společně s oslíkem a kozami. Hříbě by jí podle majitelky mělo dělat společnost, aby nebyla jediným zástupcem svého druhu.

Nyja s majitelkou Anetou Sitárovou

Krok 1: Kde koně vyšetřit

Majitelka Aneta Sitárová přiznává, že s chovem koní nemá příliš zkušeností. Ustájení Nyji má své rezervy, o čemž svědčí hlavně venkovní box, který velikostně vůbec neodpovídá. „Vím, že to není ideální. Postavili ho v dobré víře. Už se pro ni dělá nový, větší,“ vysvětluje. Veterinářky Barbora Bezděková a Karolína Bábor trochu bezradně drží vybavení. Pro vyšetření potřebují bezpečný prostor a mírné přítmí, aby viděly na LCD monitor. Co naplat, pracovat se bude u venkovního posezení s přístřeškem, kde může být monitor endoskopu alespoň ve stínu. „A takhle to občas máme… Dokážete si představit, kdyby sněžilo a bylo bahno?“ komentuje Bezděková. Dnes máme na počasí štěstí – svítí sluníčko a jedinou nepříjemností je vítr.

Zde začíná obsah, který je dostupný pouze předplatitelům.

Text a foto: Daniel Burda

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.