Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

15 tipů, jak u koní ušetřit

Znáte ten vtip… Chcete se stát milionářem? Vydělejte miliardu a kupte si koně. Na druhou stranu, i se stádem na krku se dají najít cesty, jak náklady chytře ušetřit. Je to celý soubor opatření, která vám mohou pomoci přečkat těžké období. Spoustu z nich určitě znáte, ale dodržujete je?

24/7 – bonus časové flexibility
Pokud koni vyhovuje režim 24/7 s možností pastvy a máte doma tu možnost, pak ušetříte spoustu času. Můžete se víc věnovat vydělávání peněz bez výčitek, že je kůň zavřený v boxe, nebo naopak na něj padají trakaře a nemá ho kdo zavřít.

Nenakupujte seno na vrcholu poptávky
Seno je základ. Nenakupujte v době největší poptávky, ale včas. Ceny jdou nahoru po zimě, když už zásoby ubývají, meteorologové avizují sucho a do seče je daleko.

Jak si krmivo uskladníte, tolik ho krmíte
Ztráta 10 cm vnější vrstvy balíku sena znamená téměř čtvrtinovou ztrátu objemu. Pokud chcete uchovat balíky „zdravé“, potřebují vzduch a ochranu před vodou.

Kratší lekce, méně lekcí nebo spoluúčast
Lekce s trenérem jsou důležité. Zkuste je ale zkrátit třeba na 30 minut a mějte koně na domluvený čas už rozhýbaného. Snižte frekvenci tréninků, ale spojte svůj trénink s dalšími jezdci. Zvýšíte tím motivaci trenéra přijet.

Vychovaný a výkonný kůň může zajistit část příjmů
Dobrá výchova a výcvik koně se vám může vrátit, pokud může posloužit jako ochotný školní kůň, na svezení dětí nebo dokonce složit zkoušky na hiporehabilitaci. O takového koně se vám přátelé nebo rodina rádi postarají v případě vaší indispozice.

Méně zbytečných doplňků (a možná i krmení)
Dáváte koni krmnou směs podle doporučeného dávkování? Pokud ne, něco mu chybí, a proto mu pořád kupujete doplňky na klouby, na srst, na růst svalů, na imunitu… A nekrmíte příliš? Dobře si promyslete, jakou zátěž kůň skutečně má. O střední zátěži by se dalo ve většině případů polemizovat!

Dobrý hospodář pečuje o svůj majetek
Nezanedbávejte péči o výstroj – pečujte o svůj majetek, aby pokud možno dlouho vydržel, nebo byl v bezvadném stavu, pokud se jej rozhodnete prodat. Naučte se drobná poškození opravit.

Spoluúčast
Není snadné najít společníka na sdílení nákladů na koně a jezdecké využití, ale za zkoušku to stojí. Někdo, kdo si nemůže dovolit svého koně, si aspoň částečně splní sen, a vám se finančně i časově uleví.

Méně závodů
Plánovaný závodní kalendář má své vrcholy a přípravné závody. Pokud máte příliš těsný rozpočet, pak škrtejte, přitom zvažujte vzdálenost i sebekriticky zhodnocenou šanci na úspěch vzhledem k aktuální výkonnosti.

Prevence
Veterinární náklady? Tady se vám vyplatí především prevence. Péče o chrup, odčervení, důraz na kvalitu píce, vyrovnané stádo, pohyb, padnoucí výstroj. Ohraná písnička, ale pravdivá.

Podkovy vs. naboso
Když koně necháte podkovat na všechny čtyři, zaplatíte víc než za strouhání. Pokud z finančních důvodů omezíte závody, jsou podkovy spíše zbytečné. Dobrý odborník kopyta na „bosé období“ upraví tak, aby byl kůň nadále pojízdný na rozumném terénu.

Máme na to?
Berte vlastnictví koně jako byznys. Máte výdaje, které musíte krýt příjmy. Počítejte. Ujistěte se, jestli vám někudy zbytečně neutíkají koruny.

Vzdělávání
Umíte koně namasírovat nebo ho uvolnit např. Mastersonovou metodou? Jste si vědomi při kondičním tréninku základních fyziologických zákonitostí, abyste ho neohrozili? Poznáte opravdu špatně upravená, zanedbaná kopyta? Umíte poskytnout první pomoc a víte, kdy musíte ihned volat veterináře a kdy stačí konzultace po telefonu? To všechno pomůže.

Papírování, fundraising, účetnictví
Nejsou to sprostá slova. Pokud provozujete jezdecké aktivity v rámci spolku, fundraising a dobrý účetní, případně odborník na dotace, jsou základem pro získávání vnějších zdrojů opakovaně.

Udržujte se v kondici
Sedřít se není žádné umění. Starejte se o sebe, delegujte část práce na ostatní členy rodiny nebo klubu. Koně mají být zábava a práce snů.

Foto: Eliška Váchalová, www.ev-foto.cz

Komentáře nejsou povoleny.

Vydavatelem časopisu Koně&Lidé a provozovatelem webu www.konealide.cz je společnost Etira s.r.o.